Wat is er aan de hand met de Staatsloterij?

by Nadia

Misschien heb je al het een en ander gelezen in het nieuws van de afgelopen week over de Nederlandse Staatsloterij. Aanleidingen voor dit nieuws zijn een rapport van de Staatsloterij en informatie van buitenaf, dit vertelde een woordvoerder van de toezichthouder vorige week zaterdag naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant. Deze toezichthouder van de gok branche zou aanwijzingen hebben dat er diverse trekkingen niet volgens de regels zijn verlopen. Het onderzoek is dan ook formeel gericht op de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces. Afgelopen zomer vond er al een vooronderzoek plaats, Na dit vooronderzoek plande de toezichthouder een inval bij de Staatsloterij. Naderhand zag hij hier toch vanaf omdat de organisatie lucht kreeg van het vooronderzoek. Hierdoor was de kans te groot dat de inval bij voorbaat al kansloos zou zijn geweest.

Er zijn tegenwoordig erg veel mensen die online gokken, maar veel van deze spelers en ook andere spelen nog steeds vaak mee met loterijen zoals de Staatsloterij. Je kunt je dus wel voorstellen hoeveel mensen antwoorden willen op deze vragen. Het zou om de trekking van januari en die van Koningsdag gaan die dus niet volgens protocol zou zijn verlopen, zo zegt de krant. Het is zo dat er in januari minder zou zijn uitgekeerd dan dat eigenlijk de bedoeling was. En bij de Koningsdag verloting zouden meer loten deel uit hebben gemaakt van de trekking dan dat er werden verkocht. De Staatsloterij ontkent dit dan ook niet, ze zeggen zelf dat ze beide gebeurtenissen zelf hebben ontdekt en ook zelf aangemeld hebben bij de Kansspelautoriteit. Volgens de woordvoerder, David Selier van de Staatsloterij, was er in elk geval dan ook geen sprake van manipulatie, zoals de krant dus wel suggereert.

Zo zijn er vier oud medewerkers van Intralot, een Grieks bedrijf dat zich in Amsterdam vestigt en dat de systemen van de Staatsloterij beheert, die tegen de krant hebben gezegd dat door een beveiligingslek het mogelijk is om de uitslag van de Staatsloterij te manipuleren. Het is namelijk zo dat de Nederlandse database waar de verkochte loten worden opgeslagen openbaar zijn voor de Griekse medewerkers, waardoor een deel van bestaande loten vervangen zou kunnen worden door eigen loten zonder dat iemand ervan op de hoogte is. David Selier zegt zelf ¨ een volkomen onterechte veronderstelling. In een tussentijds accountantrapport uit september 2011 bleek dat het bedrijf de beveiliging niet goed op orde had.¨Maar in het eindrapport van januari 2012 staat dat alle verbeterpunten zijn doorgevoerd en dat vergeet de krant te melden,¨ aldus Selier.

Of het nou voor gokken op bingo, Roulette of slots gokken is, de aanbieder moet altijd voldoen aan bepaalde strenge eisen. De Staatsloterij zelf laat weten dat Intralot voldoet aan alle gangbare beveiligs standaarden en dat de loterij helemaal meewerkt aan het onderzoek. Ook Intralot zegt dat de beveiliging van de eigen systemen voldoen aan alle redelijkerwijs te stellen eisen.

Dit bericht kan men vinden in de categorie Online Casino Gokken .

Comments on this entry are closed.

« VORIGE POST

» VOLGENDE POST

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Als u gebruik wilt maken van alle functionaliteiten op deze website, klik dan op Accepteren.
Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid.
Accepteren