Steeds vaker komt loterijfraude voor

by Nadia

We horen en lezen steeds vaker over fraude, burgers worden in hun eigen huis telefonisch of via de mail benaderd. Vaak wordt er in deze benadering gevraagd om persoonlijke gegevens, en meestal hebben ze deze nodig omdat je zogenaamd een prijs zou hebben gewonnen. Het is een hardnekkig probleem en de fraudeurs gaan steeds slinkser te werk waardoor er nog steeds mensen zijn die er in blijven trappen. Nu ondervinden ook de Nederlandse loterijen problemen door deze frauduleuze handelingen. Waarom het dus eigenlijk op neer komt is dat burgers (particulieren) worden benaderd in de naam van bekende bedrijven die vertellen dat ze bijvoorbeeld een auto of een geldprijs hebben gewonnen, het enige dat ze nog hoeven doen is hun persoonlijke gegevens doorgeven.

Slecht voor imago van loterijen

Na dat de gedupeerde hun persoonlijke gegevens door hebben gegeven nemen ze vaak nog even contact op met de loterij in kwestie. Op dat moment blijkt dus dat deze niets afweten van de gewonnen prijs, en ondertussen hebben de criminelen al volop gebruik gemaakt van je persoonlijke gegevens. Criminelen gebruiken dus vaak grote en bekende namen als dekmantel, terwijl deze loterijen hierin geen enkele rol spelen. Ze doen dit uiteraard om zo het vertrouwen van de particulieren te wekken, waardoor deze ook sneller geneigd zijn om hun persoonlijke gegevens door te geven. Na het doorgeven van deze persoonlijke gegevens is het vaak al te laat, de gegevens zijn al bekend bij de criminelen en deze maken al volop gebruik van jouw gegevens zonder dat je hier iets van af weet. Dit zorgt vaak voor enorme financiële problemen, ondanks dat de loterijen hier geen enkele blaam treffen, toch merken ze dat hun goede imago en hun naam flink wat schade oploopt.

KSA waarschuwt

Vanwege deze criminelen praktijken waarschuwt de KSA (Kansspelautoriteit) alle Nederlanders om nooit op zulke verzoeken in te gaan. Er wordt duidelijk vast gesteld dat deze criminelen praktijken in ons land flink aan het toenemen zijn. Daarnaast wordt er ook nadrukkelijk gezegd dat geen enkele loterij ooit om je persoonlijke gegevens zal vragen, dus nu niet maar ook niet in de toekomst. Het is pas op het moment dat je zelf aangeeft dat je mee wilt spelen met de loterij, dat ze om je persoonlijke gegevens vragen, maar dus nooit zomaar uit het niets. Daarnaast ziet de KSA dat de internet criminelen steeds professioneler te werk gaan, voorheen waren het nog vaak e-mails in gebroken Engels waarvan je vaak goed kon zien dat ze nep waren, maar tegenwoordig zijn dit keurig opgestelde e-mails die heel echt lijken.

Aantal voorbeelden van loterijfraude

Zo heeft er vorig jaar een e-mail actie plaats gevonden die werd verzonden onder de naam Postcodeklapper. Ook hier werd er gevraagd aan de consumenten om hun persoonlijke gegevens door te mailen zodat ze over konden gaan tot het uitbetalen van de gewonnen prijs. Daarnaast hebben er ook verschillende bel acties plaats gevonden waarbij om toestemming voor eenmalige incasso werd gevraagd, want alleen dan zou de gewonnen prijs worden uitgekeerd.

Aantal tips om fraude te voorkomen

Vergeet niet dat je nooit moet betalen om een prijs in ontvangst te kunnen nemen, indien het een echte prijs is heb je sowieso al voor je lot betaald. Daarnaast is het vanaf 2014 ook verboden om consumenten toestemming te vragen voor een automatische incasso, verleen hier dus ook nooit toestemming voor. Daarnaast is het altijd handig om de tegenpartij te vragen naar hun vereiste vergunning, indien ze deze niet kunnen tonen dan weet je al dat het niet goed zit.

Dit bericht kan men vinden in de categorie Online Casino Gokken .

Comments on this entry are closed.

« VORIGE POST

» VOLGENDE POST

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Als u gebruik wilt maken van alle functionaliteiten op deze website, klik dan op Accepteren.
Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid.
Accepteren