Raad van State kritisch over wetsvoorstel online gokken

by Nadia

Een aantal dagen geleden melden we je nog dat de regeringspartijen het eindelijk eens zijn geworden over het nieuwe wetsvoorstel ¨gokken op afstand¨ dat het online wagen van een gokje in Nederland van een wettelijk kader zal voorzien. Het is alweer vijftig jaar geleden dat de oude wet werd opgesteld, en deze zegt helemaal niets over het wedden online ( wat natuurlijk ook logisch is want toen bestond het ook nog helemaal niet). De wetgeving die we in Nederland hanteren is dus enorm verouderd, en het is dus hoog tijd voor een nieuwe wet die wel rekening houdt met de huidige praktijk waarin het wedden online heel normaal is geworden. Alleen is niet iedereen even positief over het wetsvoorstel zoals dat er nu ligt, namelijk het adviesorgaan van de regering, de Raad van State.

Zij vinden dat staatssecretaris Fred Teeven van justitie het wetsvoorstel moet heroverwegen. De staatssecretaris hoopt met het nieuwe wetsvoorstel online gokken de legaliteit binnen te trekken. Het is op dit moment namelijk nog niet toegestaan om in Nederland online gokspellen aan te bieden. Wat wel het geval is bij de meeste omringende landen in Europa. Vandaar dus ook dat het nieuwe wetsvoorstel hier iets aan wil doen.

Daarbij komt ook nog eens kijken dan de Nederlandse staat dan kan profiteren van de opbrengst van gokken en belasting, want over het spelen van gokspellen wordt natuurlijk ook belasting geheven. Het kabinet hoopt namelijk dat door het voorstel 80% van de huidige illegale gokkers op internet zullen overstappen naar het legale aanbod van volgend jaar. Op dit moment wagen zo’n driekwart miljoen mensen in Nederland wel eens illegaal een gokje, zo zegt staatssecretaris Fred Teeven.

Toch vindt de Raad van State dat deze bewering niet goed is onderzocht door het kabinet. Ze zijn daarom ook niet overtuigd dat daadwerkelijk spelers van ilegale naar legale internet gokbedrijven zullen overstappen. Daarom wijst het adviesorgaan ook in de redenering ¨op het grenzeloze karakter van online kansspelen en geringe effectiviteit van maatregelen die zich uitsluitend tot Nederland kunnen uitstrekken¨. Het adviesorgaan vraag zich dan ook af om met de nieuwe wet ¨een betrouwbaar, verantwoord en controleerbaar aanbod van online kansspelen kan worden bereikt¨.

Ook is het volgens hun niet eens zeker dat met het nieuwe voorstel aan Europese richtlijnen voor online gokken wordt voldaan. En ook worden er vraagtekens gezet bij het gunstige belastingtarief voor online gokken. In het wetsvoorstel staat namelijk dat de belating die over gokgelden zal wordne geheven 20% belasting moet worden betaald, in plaats van het huidige 29%. Ze hebben over dit percentage dan ook lang gediscussieerd, waarna ze uiteindelijk toch op het voorstel van de VVD-minister zijn ingegaan. Al met al erkent de Raad van State dat de wetgever voor een moeilijke keuze staat, aangezien de huidige wetgeving op de kansspelen al bijna vijftig jaar oud is en aan vervanging toe is. Maar om nou allemaal gratis online gokken aan te bieden is ook geen optie, aangezien er nu al zoveel Nederlanders zijn die online een gokje wagen voor geld!

Dit bericht kan men vinden in de categorie Online Casino Gokken .

Comments on this entry are closed.

« VORIGE POST

» VOLGENDE POST

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Als u gebruik wilt maken van alle functionaliteiten op deze website, klik dan op Accepteren.
Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid.
Accepteren