Online gokken en matchfixing

by gokken

Dat het manipuleren van sportwedstrijden in Nederland voor komt, is nu bewezen, maar het is wel zeer kleinschalig. Dit is de conclusie van een gepubliceerd onderzoek naar matchfixing in opdracht van minister van sport, Edith Schippers (VVD). De onderzoekers baseren zich op een enquête onder de honderden sporters en scheidsrechters. Van de sporters die mee gedaan hebben aan het onderzoek, denkt maar liefst 27% dat matchfixing zich in hun eigen omgeving heeft voorgedaan. En 8% kent zelf mensen die zijn benaderd, 4% is zelfs zelf benaderd. En meestal gaat het dan om manipulatie die niets te maken heeft met gokken, maat om bijvoorbeeld sportieve redenen.

Plaatje Matchfixing

Uit de onderzoeken blijkt wel dat er geen aanleiding is om te veronderstellen dat er in Nederland voortdurend grote aantallen wedstrijden worden gemanipuleerd, of dat hele competities corrupt zijn, aldus volgens de onderzoekers. En deze onderzoekers hebben zich in dit geval gericht op voetbal, tennis, de draf-en rensport, basketbal en boksen.

De onderzoekers vinden dan ook dat er maatregelen tegen het matchfixing nodig zijn. Zo moeten er gedragscodes om belangenverstrengeling tegen te gaan, en moeten mensen met een strafblad worden geweerd als clubbestuurder of zaakwaarnemer. En alle sportbonden moeten het gokken en online gokken op eigen wedstrijden duidelijk verbieden en een meldplicht er over invoeren.

Er zijn geen concrete gevallen van gemanipuleerde Nederlandse wedstrijden genoemd door de onderzoekers. Laatst zei een Duitse officier tegen de NOS dat in 2009 vier wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal zijn gemanipuleerd. Maar ook hij wil niet zeggen om welke wedstrijden het gaat.

Bij matchfixing spelen de goksyndicaten in Azië vaak een beslissende rol. Vanaf de jaren negentig stortte de georganiseerde misdaad van onder meer China en Singapore, zich steeds meer op sportduels, voornamelijk door de explosieve toename van het aantal transacties die via gokkantoren op het internet liepen. Wij kunnen met een gerust hart zeggen dat het gokken online op sport in Nederland vrijwel altijd eerlijk verloopt. En nu blijkt dat er een aantal van de miljoenen wedstrijden die er gespeeld worden, niet eerlijk zijn verlopen wil dat nog niet zeggen dat je beter niet meer kunt gokken op sport. Hoe vaak worden pinpasjes geskimmed, maar dit betekent niet dat we daardoor massaal onze pinpas niet meer gaan gebruiken. En zo werkt het ook wat betreft het gokken online op sport. Hou je van sport en hou je van een gok wagen, dan zou ik zeggen blijf dit gewoon doen maar gebruik wel altijd je gezonde verstand. Op die manier voorkom je ook andere problemen zoals een gokverslaving. Het gokken moet namelijk wel leuk blijven, en geen obsessie worden.

En wil je nou zeker weten dat alles eerlijk verloopt en je geen geld verliest aan je spel, dan is er nog altijd gokken online gratis!

Dit bericht kan men vinden in de categorie Gokken op Sport .

Comments on this entry are closed.

« VORIGE POST

» VOLGENDE POST

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Als u gebruik wilt maken van alle functionaliteiten op deze website, klik dan op Accepteren.
Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid.
Accepteren