Matchfixing nieuws

by Nadia

Helaas horen we in de sportwereld steeds vaker dat er sprake is van matchfixing, iets dat een wereldwijd probleem aan het worden is. Matchfixing is eigenlijk niets anders dan het vervalsen van een wedstrijd, dus eigenlijk een gemanipuleerde wedstrijd. Het is dus zo dat de resultaten van een wedstrijd gedeeltelijk of volledig worden bepaald door een van de deelnemers of een andere betrokkene zoals in dit nieuws artikel een scheidsrechter. De uitslag kan dan worden bepaald doordat deze betrokken persoon vals speelt of onjuist de wedstrijd stuurt. We horen de laatste jaren dus steeds meer verhalen over grote voetbalwedstrijden die gemanipuleerd zouden zijn, en dit is niet alleen tegen de regels van het voetbal zelf maar in de meeste gevallen is het ook nog eens een overtreding van de wet.

Afgelopen dagen was er weer volop nieuws over de Nederlandse top scheidsrechter genaamd Serdar Gözübüyük, die betrokken zou zijn bij het manipuleren van voetbal wedstrijden. Serdar zijn naam werd door een verdachte in een Duitse strafzaak rond het manipuleren van verschillende wedstrijden genoemd. Hierbij zou het gaan om verschillende eerste divisie duels in september van het jaar 2009, namelijk Veendam-Helmpond Sport en de wedstrijd tussen Fortuna Sittard – Cambuur. Het zou namelijk zo zijn dat er op beide wedstrijden flink werd ingezet, en volgens de verdachte zou het dan ook alleen de arbiter kunnen zijn die de wedstrijden manipuleerde.

Serdar ontkent echter alles, hij zegt dan ook zelf dat hij geschokt is dat zijn naam werd genoemd in verband met het manipuleren van deze wedstrijden. Vooral omdat hij die persoon zelf niet kent, en dat het voor zo iemand dan ook gemakkelijk is om iemand anders publiekelijk imagoschade toe te brengen. Ook zegt hij zelf dat hij geheel zuiver is.

De beschuldigingen die Serdar worden opgelegd zullen aankomende dinsdag in Bochum worden besproken in de openbare rechtszaak tegen de Nederlandse verdachte. Volgens de Duitsers is deze verdachte een grote hoofdrolspeler in een grote matchfixing zaak en in de hoop op strafvermindering is hij met justitie gaan praten. Wat Serdar zijn rol nou precies is geweest is deze beide duels is nog niet helemaal duidelijk. Serdar raakte een aantal jaar geleden ook al in opspraak na anonieme beschuldigingen over pokersessies die hij zou hebben gehouden met eredivisiespelers. Deze zaak is des tijds met een sisser afgelopen omdat alle betrokkenen dit ontkenden.

De Nederlandse verdachte heeft gezegd dat het contact met Serdar niet rechtstreeks via hem liep maar via een handlanger. Volgens zijn Duitse verhoorders is hij zelf wel met de arbiter in een clubhuis van de Haarlemse Young Boys gezien, die in 2011 werd gesloten omdat dit clubhuis werd gebruikt door zware criminelen die er illegaal zouden pokeren en toernooien zouden spelen.

We zijn benieuwd hoe dit verder af zal lopen, waarschijnlijk horen we hier binnenkort het fijne van.

Dit bericht kan men vinden in de categorie Gokken op Sport .

Comments on this entry are closed.

« VORIGE POST

» VOLGENDE POST

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Als u gebruik wilt maken van alle functionaliteiten op deze website, klik dan op Accepteren.
Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid.
Accepteren