Jongeren en gokspellen spelen in België

by Nadia

Bij onze zuiderburen is er door het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven onderzoek gedaan naar het spelen van games met gokelementen bij jongeren. Het onderzoek werd gehouden onder 645 kinderen in de leeftijd tussen 10 en 12 jaar, en hieruit is gebleken dat maar liefst 1 op de 4 kinderen in België wel eens een game hebben gespeeld waarbij er gegokt werd. Dit is een uitslag die we liever anders gezien hadden, aldus de onderzoekers, aangezien het in aanraking komen met gokken wanneer je nog jong bent kan leiden tot veel problemen met betrekking tot gokverslaving op latere leeftijd. Niet alle spellen zijn duidelijk gokspellen, veel van de games beschikken namelijk over gokelementen die in eerste instantie niet zichtbaar zijn. 

Verschillende van deze games

Uit het onderzoek blijkt dat er onder de ondervraagden verschillende real life gokspellen gespeeld worden, zo zou 1 op de 6 van de kinderen wel eens weddenschappen met elkaar afsluiten waarbij echt geld gebruikt wordt. Het spelen van krasloten is ook zeer populair onder deze groep, maar liefst 1 op de 3 speelt wel eens krasloten waarvan 45% deze loten heeft gekregen van familie, 22% de krasloten met familie speelt en 10% andere (volwassenen) vraagt om de krasloten voor ze te kopen. Ook al geldt in Belgie dezelfde regel als in Nederland, waarbij je dus minimaal 18 jaar of ouder dient te zijn om kansspelen te kunnen spelen, zegt toch 11% van de ondervraagden dat ze de krasloten gewoon zelf kopen. Dit zou dus betekenen dat de winkels waar ze ze kopen de wet overtreden.

Verborgen gokelementen 

Veel van de spellen die gespeeld worden door de jongeren zijn games in verborgen gokelementen verwerkt zitten. Deze worden door 1 op de 8 minstens 1x per maand gespeeld. Dit zijn de spellen waarvoor de onderzoekers het meest waarschuwen aangezien dit spellen zijn die op het eerste gezicht veilig lijken te zijn maar die dus beschikken over verborgen gokelementen waarbij je vaak niet eens door hebt dat je kind aan het gokken is. Vandaar dat betrokken ouders zeer belangrijk zijn, als ouder heb je altijd de verantwoordelijkheid om te achterhalen welke online games je kind precies speelt en of deze eventueel wel of niet geschikt zijn. Het is namelijk zo dat bij 10% van de kinderen de spellen alleen worden gespeeld, en de helft van deze groep kinderen geeft aan dat ze nooit over deze games praten met met hun ouders.

Dit bericht kan men vinden in de categorie Gokken met Krasloten .

Comments on this entry are closed.

« VORIGE POST

» VOLGENDE POST

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Als u gebruik wilt maken van alle functionaliteiten op deze website, klik dan op Accepteren.
Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid.
Accepteren