Geld wit wassen door gokken op sport

by Nadia

Het blijkt dat er wereldwijd heel wat illegale sportweddenschappen worden afgesloten. Jaarlijks wordt er met het wedden op sport maar liefst 140 miljard dollar witgewassen door internationaal opererende criminele organisaties. Dat blijkt donderdag uit een rapport van de Parijse universiteit Panthéon-Sorbonne in samenwerking met het Internationaal Centrum voor Sportveiligheid (ICSS) uit Qatar. Hoe kan het nou dat er jaarlijks zoveel geld kan worden wit gewassen? En is dit bedrag gestegen, of zijn deze witwas praktijken er eigenlijk altijd al geweest? Ook vertellen we je waar in de wereld er het meeste illegaal gegokt wordt. Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit nieuwsartikel, lees dan nu verder.

Er komen in de gokwereld natuurlijk steeds meer nieuwe dingen bij ,tegenwoordig kun je online, live en ook al mobiel gokken. Wat erg duidelijk naar voren kwam uit het onderzoek is dat de illegale gokindustrie sinds 2000 een enorme vlucht heeft genomen. Dit heeft natuurlijk alles te maken door de komst van het internet, en dan voornamelijk de opkomst van de snelle internetverbindingen waarvan de criminelen in grote maten kunnen profiteren. Het gokken op het internet is hierdoor natuurlijk stukken gemakkelijker.

Ook de verandering van de aard van het gokken, met meer complexe formules zoals live gokken, maakt het moeilijk om verdachte activiteiten te detecteren. Live betting, waarbij de quoteringen ( het bedrag dat bij een winnende weddenschap wordt vermenigvuldigd met de inzet) gedurende de wedstrijden continu worden aangepast, neemt verreweg het grootste deel van het sport gokken voor zijn rekening.

Ook toont een rapport volgens de onderzoekers aan dat er een directe relatie is tussen witwassen en gokken. Het manipuleren van sportwedstrijden, matchfixing, komt jaarlijks tussen de 300 en 700 keer voor. En dan moet je natuurlijk niet vergeten dat dit alleen nog maar de gevallen zijn waarbij de fixers tegen de lamp aan gelopen zijn. Dit aantal zal in werkelijkheid namelijk veel hoger liggen. Het vervelende aan matchfixing is dat het enorm moeilijk te traceren is, en dit komt doordat de betrokkenen er geen belang bij hebben om een boekje open te doen.

ICCS-onderzoeker Rick Parry zegt, ¨bij matchfixing is 9 van de 10 keer sprake van gokfraude¨. Zo schetst hij het profiel van de gemiddelde gokker: ¨Het zijn vooral mannen tussen de 18 en 35 jaar, en ze werken of ze zijn student en komen meestal uit een grote stad.¨ Europa en Azië zijn samen goed voor maar liefst 85% van de gokmarkt wereldwijd. En van al het geld dat in Europa wordt verdiend met sportweddenschappen is het grootste deel (51%) illegaal. In Azië is dit percentage zelfs nog iets hoger, namelijk 53%.

Het zijn tegenwoordig zelfs maar liefst zestig sporten waarop gegokt wordt. En het grootste deel van de sportweddenschappen betreft cricket en voetbal ( cricket vooral poplulair in Azië ). Hoeveel illegale gok organisaties er wereldwijd zijn is niet bekend, legaal zijn er in ieder geval 8 duizend waar je legaal kunt gokken.

Dit bericht kan men vinden in de categorie Gokken op Sport .

Comments on this entry are closed.

« VORIGE POST

» VOLGENDE POST

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Als u gebruik wilt maken van alle functionaliteiten op deze website, klik dan op Accepteren.
Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid.
Accepteren