Waar gokken Brabanders in 2019 op – Onderzoek

head onderzoek

Download het onderzoek

Download de infographic

Embed op eigen site:

Online gokken wordt steeds frequenter in het nieuws besproken, allerlei meningen en nieuwtjes komen naar buiten en ook de pers weet steeds vaker het onderwerp te vinden. Maar behalve meningen is het ook belangrijk om kwantitatief onderzoek te doen naar de online gokwereld.

In dit door ons, Onlinegokken.nl, uitgevoerd onderzoek hebben wij gekeken naar de Brabantse gokker, en in dit geval de sportgokker. Op welke sporten gokt hij of zij? En voor welk bedrag? Natuurlijk is er ook gekeken naar waar de gokker vandaan komt, welk geslacht en de leeftijd. Op die manier krijgen we zeer specifiek een beeld van wat er door de Noord-Brabantse gokker online besteedt wordt aan online gokken, en voor hoeveel.

Met deze feiten kunnen we al conclusies trekken die in de toekomst alleen maar duidelijker worden door de toenemende mate van het in het nieuws komen van online gokken.

Waar gokken mensen op?

Voor ons onderzoek hebben we gekeken naar een aantal sporten, en in dit geval kwam wielrennen er als grootste uit. Dit kan te maken hebben met het weer en/of de ronde van Frankrijk, om hierachter te komen moeten we een kwalitatief onderzoek doen naar dezelfde respondenten. Wat opvalt aan deze cijfers is dat 32% gekozen heeft om op wielrennen een gokje te wagen, terwijl 28% gekozen heeft om dat op voetbal te doen. Opvallend is dat Formule 1 het ook goed doet met 14%, wat waarschijnlijk komt door de goede prestaties van Max Verstappen.

waar gokken mensen op

Waar in Noord-Brabant komen ze vandaan?

De respondenten die meededen aan het onderzoek kwamen uit verschillende delen van Noord-Brabant. En toch hebben we een selectie kunnen maken van de bekende grotere steden en een verrassende kleine gemeente die relatief gezien veel respondenten had.

waar vandaan

Den Bosch: 13%
Tilburg: 11%
Breda: 10%
Eindhoven: 8%
Helmond: 6%
Boekel: 5%
Rest van Noord-Brabant: 47%

Opvallend is hier de gemeente Boekel, waarvan 5% zeiden dat ze online op een sport gegokt hadden. Ook is op basis van het aantal inwoners het opvallend te noemen dat Eindhoven met 231.469* inwoners minder online gokkers op sport had dan Breda met 150.640** inwoners.

 

Gemiddeld gokbedrag

De in de grafiek weergegeven bedragen zijn de per maand gemiddelde gokbedragen van de Brabanders die zij inzetten. In zowel Den Bosch als Breda zijn de gemiddelde salarissen per jaar 27.300 euro*, terwijl het gemiddelde salaris in Eindhoven 26.600 euro* is. 43% van de gokkers besteedt per maand tussen de 20 en 30 euro aan online weddenschappen op sport en 28% van de Brabantse respondenten geeft tussen de 31 euro en 40 euro hieraan uit. Een kleine groep van 16% gokt voor tussen de 41 en 50 euro per maand en 13% geeft meer dan 51 euro uit.

gemiddeld gokbedrag

Het geslacht van de gokkers

Noord-Brabant telt volgens het CBS 2.498.749 inwoners, waarvan 1.249.641 uit mannen bestaat en 1.249.108 uit vrouwen*. Uit een eerder gedaan onderzoek** is gebleken dat vrouwen in het algemeen maar recentelijk online gokken en dat het vaak om andere redenen gaat dan om mannen**. Uit ons onderzoek onder de Noord-Brabantse respondenten blijkt dat maar een kleine 11% van de vrouwen online op sport gokt, terwijl het bij de mannen om 68% gaat. Ook is er een groep die liever niet wilde vermelden welk geslacht zij hadden, deze bestaat uit 21%.

geslacht

Leeftijd

Van alle Noord-Brabanders is gebleken dat de grootste groep van sportgokkers bestaat uit een leeftijd tussen de 31 en 40 jaar. Maar liefst 32% van de Brabanders uit deze leeftijdsgroep heeft online wel eens op sport gegokt. De tweede groep, met 27%, zit tussen de 41 en 50 jaar. Op de derde plek staan de ouderen van 51 jaar en ouder, die groep bestaat uit 22% van alle Noord-Brabanders. De kleinste groep is tussen de 20 en 30 jaar, die groep bestaat uit 19% van de Brabanders.

leeftijd

 

Het complete onderzoek in één infographic:

Onlinegokken brabanders gokken

Onderzoeks verantwoording

aantal respondentenAangezien er steeds vaker in het nieuws komt dat het online gokken op sport toeneemt, wilden we als Onlinegokken.nl de proef op de som nemen door een kwantitatief onderzoek op te zetten wat dit ging meten. We hebben hiervoor de provincie Noord-Brabant gekozen en hebben de website Onlinegokken.nl en haar bezoekers genomen als meetinstrument.

De werkwijze hoe wij aan de data gekomen zijn was volgens een vast principe. Als eerst was er een algemene poll vraag:

I ) In welke provincie woont u?

Hierbij was er de keus tussen alle provincies en een 13e optie: Niet uit Nederland.
Wanneer de mensen Noord-Brabant kozen kwam de tweede vraag:

II ) Gokt u wel eens online op sport?

Hierbij bestond de keus uit 2 opties: Ja of Nee. Hiermee hadden we al de hoofdvraag beantwoord:

Aangezien deze vraag te veel omvattend en algemeen van aard was hebben we ook die onderverdeeld in een aantal kleinere subvragen.

III ) Waar in Noord-Brabant woont u?

Nadat de bezoekers deze vraag beantwoord hadden wilden we ook graag weten voor hoeveel ze gokten.

IV ) Voor hoeveel gokt u gemiddeld op sport per maand?
Doordat we veel verschillende antwoorden kregen hebben we deze in 4 categorieën opgedeeld, ook werd meegenomen dat veel online casino’s een minimum storting hebben van €20 om te beginnen. De categorieën waren:

 • €20 – €30
 • €31 – €40
 • €41 – €50
 • €51 en meer

V ) Wat is uw geslacht?

Hier konden de bezoekers kiezen uit 3 opties, namelijk:

 • Man
 • Vrouw
 • Zeg ik liever niet

Als laatste vraag wilden we de leeftijd weten, op deze manier hadden we een duidelijk beeld van wie er gokt, hoe oud hij of zij is en voor hoeveel.

VI ) Wat is uw leeftijd?

 • 20 – 30 jaar
 • 31 – 40 jaar
 • 41 – 50 jaar
 • 51 en ouder

Bezoekers/respondenten: 1.354
Tijdsduur: 2 maanden (juli – augustus 2019)

Comments on this entry are closed.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Als u gebruik wilt maken van alle functionaliteiten op deze website, klik dan op Accepteren.
Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid.
Accepteren